060 0 760 770

PONEDELJAK - PETAK 09:00-17:00

Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori

Poštovani posetioci, Vaša pitanja možete poslati na e-mail adresu pitanja@mojazubarka.co.rs

Poštovana,

Intervencije koje ste već uradili, izbeljivanje i stavljanje plombe preko površine zuba, jesu intervencije koje i ja praktikujem kada su u pitanju mrtvi zubi i vraćanje njihove boje. Postoji i protetska varijanta koja može da se uradi, taj zub se ostruže i namesti krunica sa ili bez kočića, u zavisnosti od stanja samog zuba. Ukoliko želite, možete doći na pregled i konsultacije, bez ikakve obaveze, da bi dobili dodatne informacije i da bi mogli da procenimo šta je najbolje da se uradi u Vašem slučaju.

Tags: Izbeljivanje

Poštovana,

Ne postoji druga mogućnost terapije u ovoj situaciji. Bolovi mogu samo da se pojačavaju i na kraju dovedu do infekcije i otoka, tako da je bolje preduzeti mere koje predlaže doktorka. Nije neuobičajena situacija da se posle plombiranja mlečnog zuba jave bolovi, naročito ako je kvar bio malo veći. Želim Vam uspeh u saniranju problema.

Poštovana,

U trudnoći se mogu raditi stomatološke intervencije. Podrazumeva se da je trudnoća normalana i da nije bilo nikakvih problema. Naravno sa nekim intervencijama treba sačekati do posle porođaja i perioda dojenja, ali se popravke zuba uglavnom mogu obavljati. Najbolje je da posetite svog stomatologa koji će proceniti situaciju, a po potrebi može zatražiti i dozvolu Vašeg ginekologa.

Poštovana,

Određene stomatološke intervencije se mogu obavljati i u toku trudnoće. Treba međutim obratiti paznju na neke stvari. Obavezno recite stomatologu da ste trudni, u kom ste mesecu trudnoće, da li idete na redovne kontrole, da li uzimate lekove za održavanje trudnoće a u zavisnosti od odgovora stomatolog Vam može postaviti neka dodatna pitanja ili tražiti saglasnost Vašeg ginekologa za obavljanje neke intervencije. Veće intervencije treba ipak ostaviti za period posle porođaja. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste rendgensko snimanje koje je stogo zabranjeno, jer rendgen zraci mogu dovesti do oštećenja ploda. Uzimanje nekih lekova takodje nije preporučljivo. Treba sačekati i sa beljenjem zuba, zbog nedovoljnih informacija o tome da li postoji štetni utucaj na plod ili ne.
Što se tiče Vašeg zuba, najbolje je da posetite svog stomatologa, koji će pregledom utvrditi u kakvom se stanju zub nalazi i šta je najbolje preduzeti da se situacija reši. Ukoliko imate normalnu trudnoću nema razloga za bojazan od stomatološke intervencije.
Za bolji kvalitet i Vaših i bebinih zuba možete upotrebljavati Fluorogal tabletice, koje zvaćete, jednu dnevno od jednog miligrama.

U toku trudnoće možete slobodno posećivati stomatologa i ići na radovne kontrole, a on će proceniti da li će intervencije uraditi za vreme trudnoće ili ih ostaviti posle porođaja.

Poštovana,

Zubići koji su bili pod infekcijom, ali su uspešno tretirani drenažom i antibioticima, ipak se ostavljaju u ustima. To podrazumeva da nema ponovljenih infekcija na njima, tj da nema bolova i otoka. Vaš sin je još mlad za smenu jedinica, one se menjaju oko šeste ili sedme godine i važni su za čuvanje prostora svojim zamenicima, tj stalnim jedinicama. Ako oni ipak stvaraju česte probleme treba ih izvaditi. Ukoliko bi se zubići vadili dala bi se injekciona anestezija - anestezija sa špricem i iglom, jer su korenovi njegovih jedinica još uvek veliki da bi se vadili površinskim anesteticima u spreju ili gelu. Iglice su vrlo male i tanke a anestetički gel se moze upotrebiti da dete ne oseti ubod igle. Ono što je takodje mnogo važno jeste priprema deteta kod kuće, gde mu treba lepo objasniti šta može da očekuje kod zubara. Mislim da je Vaš sinčić dovoljno veliki za takav razgovor i objašnjenja. Odnos samog zubara prema detetu takodje igra važnu ulogu, ako je stomatolog raspoložen i prijatan to moze uveliko smanjiti neprijatnost ovakve intervencije. Nadam se da sam Vam pomogla ovim odgovorom, uzmite u obzir da ipak nisam detaljno upoznata sa situacijim u ustima Vašeg sinčića i sa intervencijama koje su do sada radjene.

Poštovana,

Ne postoji dovoljno podataka koji govore o tome da je izbeljivanje zuba u trudnoći štetno za Vas ili bebu u stomaku. Medjutim, nema dovoljno podataka ni o tome da je bezbedno beliti zube u toku trudnoće. Treba imati u vidu da je trudnoća jedan osetljiv period, naročito u prvom timestru, tako da se preporučuje da se sa tretmanom izbeljivanja zuba sačeka do porodjaja, pa i do prestanka dojenja ako budete dojili svoji bebu.

Poštovana,

Malo se ograđujem u odgovoru jer nisam upoznala Vašu ćerkicu i pravo stanje u njenim ustima. Na osnovu onoga što ste napisali ja se ne bih složila sa mojim kolegom.Ukoliko je u pitanju samo karijes ne bih Vam preporuičila vađenje tih zubića. Vađenje mlečnih zuba se preporučuje u slučajevim kada se oni klate pred redovnu smenu, kada ometaju nicanje stalnih zuba ili u situacijama kada daju ceste infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba koji se može proširiti na odgovarajući deo lica. Prerano vađenje mlečnih zuba dovodi do nedostatka prostora za nicanje stalnog zuba i teskobe u kasnijem periodu, jer su nam mlečni zubi važni i kao čuvari prostora. Preporučuje se i čuvanje zubića na kojima se jednom javila infekcija ali su pravilnim lečenjem dovedeni u mirnu fazu.

Postoje lokalni anestetici koji se primenjuju bez igle, u vidu spreja ili gela koji se češće primenjuje kod dece, ali se oni primenjuju kod vađenja zubića koji se mnogo klate ili da dete ne bi osetilo ubod igle pri davanju injekcionog anestetika.

Moja preporuka je da, ukoliko se radi samo o karijesu, uz dobru pripremu deteta kod kuće, zubiće popravite. Probajte takođe da uvedete jos neko pranje zuba, posle obroka ili barem posle slatkiša.

Preporuka svim roditeljima je da dečicu prvi put odvedu kod zubara kada deca nemaju problema u ustima i nemaju bolove. Deca se tada upoznaju sa stomatologom, ordinacijom, stolicom , instrumentima a kada dođe do potrebe za posetu stomatologu sa nekom intervencijom, ona su mnogo opuštenija i spremnija za saradnju.

Postovani,


Iskreno, nisam se susrela sa sličnim slučajem u dosadašnjoj karijeri. Ipak, posavetovala bih Vas da postupite po savetima tamošnjih lekara. U toku intervencije kolege će sanirati sve zube, tako je lakše za Vašeg sinčića nego da ga više puta vodite kod zubara i izlažete stresu na taj način. Zubi koji se mogu popraviti biće popravljeni, možda će biti sprovedeno neko kanalno lečenje ili vadjenje ako je to potrebno. Zdravi zubi i usta su od izuzetne vaznosti za lečenje kardiovaskularnih problema Vašeg sina, verujem da ste o tome u potpunosti obavešteni. Želim Vam sve najbolje i verujem da će sve proći u najboljem redu.

Vadjenje zuba koji se ne vidi može i ne mora biti komplikovano. Što se bola tiče daje se anestezija, tako da to ne bi trebalo da bude problem. Da li taj koren moze da se izvadi "obicnim postupkom" ili je potrebna operacija zavisi od više faktora: koji je zub u pitanju, koliko korena on ima, kolika je duzina korena, da li se koren nalazi samo u desnima pri čemu vadjenje ne bi trebalo da predstavlja problem, ili se nalazi duboko u kosti za šta je već potrebna operacija...U svakom slučaju je neophodno uraditi dentalni rendgen snimak i na osnovu njega i pregleda  odrediti način vadjenja.

Zakažite pregled i konsultaciju

Prevencija je ključ oralnog zdravlja, zato zakažite pregled i konsultaciju.

Moja zubarka

Stomatološka ordinacija "Moja zubarka" otvorena je 10.10.2011. godine. Nalazimo se u centru Niša, u Dušanovom bazaru, kula, II sprat, lokal 213.

Detaljno

Usluge

U našim tretmanima fokusiramo se na celokupno stanje usta, zuba i desni. Naš cilj je dobro zdravlje zuba za Vas i Vašu porodicu kroz prevenciju.

Detaljno

Radno vreme

Ponedeljak, četvrtak i petak:

09:00 - 17:00

Utorak i sreda: 11:00 - 19:00

Detaljno

  • Dentalni turizam

    Dentalni turizam je dobar način da svoje stomatološke probleme rešite po izuzetno pristupačnim cenama. Stomatološke usluge u svetu su mnogo skuplje nego u Srbiji i dolazak kod nas sa cenama puta,...

    Opširnije...

  • Šta videti u Nišu

    Niš ( rimski Naissus) nalazi se na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu i Bliski istok i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada.Postoje brojni istorijski spomenici iz raznih istorijskih epoha...

    Opširnije...